The Riwal way is the safe way

Riwal is een van de nieuwe deelnemers aan het Zero Accidents Netwerk. Het in 1968 opgerichte Nederlandse bedrijf is een grote specialist op het gebied van veilig en efficiënt werken op hoogte. Riwal is met 1200 medewerkers actief in 17 verschillende landen, waaronder 6 vestigingen in de Benelux met 150 medewerkers.

Veiligheid als belangrijkste waarde

Wim van Meer, KAM Coördinator / Hogere Veiligheidskundige Riwal, vertelt: “Veiligheid is de belangrijkste waarde in de Riwal-strategie, want bij elke verhuur of verkoop leveren we veiligheid aan onze klanten. Elk ongeval is er één teveel en elk ongeval is te voorkomen. Vanuit deze overtuiging is er veel aandacht voor het verder verbeteren van het veiligheidsbewustzijn van onze medewerkers.”

Logo TheRiwalWay

Wanneer en waar ze ook maar een mogelijkheid zien om de veiligheid te verbeteren of om potentieel onveilig gedrag uit te bannen, gaan ze proactief te werk om een ongevalsvrije werkomgeving te scheppen voor de medewerkers en klanten. Van Meer: “In de persoonlijke contacten met de ZAN-deelnemers verwacht ik nieuwe inzichten en kennis op te doen en te kunnen leren van hun ervaringen. Via het ZAN wil ik ook graag ons netwerk verder uitbouwen.”

Opleiding en advies

“Voor werken op hoogte is een hoogwerker de veiligste optie”, vertelt Van Meer. “We besteden dan ook veel aandacht aan het helpen van klanten met vragen over veilig werken met een hoogwerker.” Op verzoek worden toolboxmeetings en workshops verzorgd voor de bedieners en aansturende afdelingen. Daarnaast biedt Riwal gecertificeerde opleidingen aan. “Immers, om veilig en efficiënt te werken met een hoogwerker, verreiker of heftruck moet de machine op een juiste en verantwoorde wijze worden bediend.”

Concrete maatregelen

Voor het concreet maken van veilig werken bij onze medewerkers zijn de volgende maatregelen genomen:

  • Elke Riwal vestiging heeft een eigen verbeterbord “samen beter” om te komen tot snelle en praktijkgerichte oplossingen voor problemen.
  • Alle verbeteringen worden via een “Best Practice” actionlog gedeeld met de collega-vestigingen, waardoor een lerende organisatie ontstaat.
  • Op alle organisatieniveaus begint elk intern overleg met een “safety update”, waarbij de leidinggevende de voortgang van openstaande verbeterbordacties wordt toegelicht.
  • Voor het melden van gevaarlijke situaties wordt gebruik gemaakt van de RiskReport App “samen zien we meer”, waardoor het snel melden wordt gestimuleerd en een doelgerichte actie mogelijk is.