Veiligheidscultuur

“Het begrip veiligheidscultuur geeft aan hoe er met veiligheid wordt omgegaan in een organisatie. Beleid en procedures, maar bovenal ook attitudes en meningen maken deel uit van de veiligheidscultuur van een organisatie.” (Wikipedia)

De kreet ‘elk ongeval is er één teveel’ wordt vaak aangehaald, maar het actief nastreven van nul-ongevallen, zoals zero accidents-bedrijven doen, is in de praktijk lastig. Om dit te kunnen doen, moet veilig werken normaal zijn. Dit betekent dat er sprake is van een goede veiligheidscultuur en dat de hele organisatie deze visie draagt. Niet alleen de veiligheidskundige, maar ook management, medewerkers en uiteindelijk de hele keten moeten hier proactief aan werken. De veiligheidscultuur is vaak zichtbaar in aspecten zoals leiderschap, communicatie en veiligheidsbewustzijn van medewerkers.

Zero Accidents Netwerk en veiligheidscultuur

Binnen het Zero Accidents Netwerk (ZAN) worden de specifieke onderdelen van een goede veiligheidscultuur geadresseerd, zoals leiderschap, risicobewustzijn en het leren van incidenten en continu verbeteren. Maar er wordt ook naar nieuwe uitdagingen gekeken, zoals het stimuleren van de veiligheidscultuur bij partnerorganisaties (ketenveiligheid, contractors, klanten, opdrachtgevers).

Meer informatie over veiligheidscultuur

Lees hier meer over een ZAN-bijeenkomsten die gerelateerd zijn aan veiligheidscultuur:

Artikelen over veiligheidscultuur: