Netwerkbijeenkomst 20 mei: Terugblik

De zesde Zero Accidents Netwerkbijeenkomst op 20 mei was een zeer motiverende bijeenkomst met veel concrete resultaten. Thema: “In Beweging; Ruimte voor Leiderschap en Vakmanschap”. Ongeveer 25 personen uit de zero accidents bedrijven waren te gast bij Waternet in Amsterdam, met vanaf de 9e verdieping een prachtig uitzicht over de Amstel!

Kees van den Berge, Directeur Waternet, presenteerde Waternet als veelzijdige organisatie. Hij ging dieper in op het streven naar betere veiligheid, met veel aandacht voor bewustzijn en gedrag. Dat is geborgd in een programma dat in 2011 is gestart. Jaarlijks is er intern een week van de veiligheid. De directie is zichtbaar in het bedrijf en neemt veiligheid serieus. Aansluitend bij het thema van deze dag: Veiligheid is ook Vakmanschap!

De aanwezigen namen een kijkje bij de nieuwe centrale brugbediening, een flinke ‘control room’ voor de vele bruggen en sluizen die Amsterdan en omgeving rijk is. De kern van de dag wordt gevormd door 6 workshops, waarvan ieder er aan 2 kon deelnemen. De 6 inleiders hebben zich voorbereid en brengen ieder een eigen praktijkdilemma in. De groep zoekt naar oplossingen of verbeteringen, vooral vanuit de eigen ervaringen. De zes dilemma’s waren de volgende:
Heijmans: Hoe kunnen we sociaal gedrag belonen om zo veilig gedrag te stimuleren? Zowel op individueel als teamniveau.
– Martens en Van Oord: Mensen uiten de behoefte aan een sanctiebeleid. Maar is dat wel zo’n goed idee? Moeten we vasthouden aan regels of zijn er goede redenen dat mensen afwijken? Klik hier voor de uitwerking van dit dilemma.
Verbond Papier & Karton: Hoe kun je andere manieren van denken stimuleren? Niet alleen lineair denken, maar ook ‘lateraal’, out-of-the-box. Wat is een slimme aanpak hiervoor?
Hertel: Veilig gedrag is onderdeel van professioneel gedrag. Functie- en competentieprofielen invoeren, incl. de ‘zachte kant’, zodat ieder op de juiste plek komt. Is dat een goed idee en waar moeten we rekening mee houden?
TenneT: Hoe kunnen we Life Saving Rules implementeren en naleving stimuleren?
Waternet: Hoe kunnen we beter sturen op vallen en struikelen? Dat is de grootste bron van ongevallen.

Ieder van deze dilemma’s is uitgebreid besproken in de workshop. De inleiders hebben waardevolle handvatten meegekregen, maar ook voor de anderen waren er mooie eye openers!