BESIX Nederland: “It all starts with Respect”

Veilig werken staat absoluut hoog in het vaandel bij BESIX Nederland. Deze zomer sloten zij zich aan bij het Zero Accidents Netwerk, want “wij geloven erin dat je samen meer kunt bereiken in het streven naar nul ongevallen”.

Over BESIX Nederland

Logo BesixBESIX Nederland, onderdeel van de BESIX Group met wereldwijd 18.000 medewerkers werkzaam, is al ruim 20 jaar actief in Nederland als bouwbedrijf in de sectoren civiele beton-, utiliteits- en maritieme bouw. De bouw van onder andere de 2e Coentunnel, parkeergarage Kruisplein, Maastoren, Keersluis Heumen, verbreding Amazonehaven zijn hier voorbeelden van.

Veiligheid in de keten

Voor de bouw van deze uitdagende projecten is BESIX mede afhankelijk van de specialistische kennis en expertise van andere (onder-)aannemers op het gebied van funderingstechnieken, sloopwerkzaamheden, staalbouw, W&E-installaties, etc. Het opbouwen van een constructieve relatie met deze partijen, zeker ook op het gebied van veiligheid, is een wezenlijk onderdeel binnen het proces van ontwerp tot en met uitvoering. In het verlengde van het continu verbeteren van onze bouwtechnieken/–methoden en organisatie (ISO, VCA), speelt het verhogen van het veiligheidsbewustzijn binnen de hele organisatie een belangrijke rol. Voor dit laatste aspect vormt de in 2013 gestarte campagne “It all starts with Respect” een belangrijke basis.

Veiligheidsmaatregelen

Om dit te kunnen realiseren is BESIX is met de volgende maatregelen gestart:

  • Jaarlijks organiseren van een Safety Time Out op alle projecten en kantoren;
  • Implementatie van 10 Life Saving Rules op alle projecten;
  • Coaching van onderaannemers bij het opstellen van werkplannen en TRA’s;
  • Op peil houden van veiligheidopleidingen voor diverse risicovolle werkzaamheden (werken op hoogte, aanslaan van lasten, werken met hoogwerkers, etc);
  • Wekelijks uitvoeren van veiligheidsobservaties onder leiding van een projectmanager;
  • Monitoring door het periodiek uitvoeren van veiligheidsprestatiemetingen op projecten.

Menno Soer
HS-manager BESIX Nederland